Nittedal kommune
Om kommunen


Antall innbyggere: 20920
Fylke: Akershus

Presentasjon av Nittedal kommune

E-post Skriv ut

Velkommen til Nittedal

Den grenser i nord til Lunner og til Nannestad, i øst til Gjerdrum, i sørøst til Skedsmo, og i sør og vest til Oslo.
Det er derfor slagordet vårt er "Der storby og marka møtes!"

Bosetting
Nittedal kommune har ikke ett stort befolkningssentrum, men mange mindre. Hagan med Gjelleråsen og Skillebekk er det største av disse og ligger i sør like ved bygrensen til Oslo. Dette er ikke et eget tettsted, men del av tettstedet Oslo, med sine 9 285 innbyggere. Her det industrien som dominerer. Dette er først og fremst miljøvennlig industri. De siste årene har flere større bedrifter etablert seg i Skytta næringspark. Den største private bedriften i Nittedal er Ringnes bryggerier på Gjelleråsen med over 1000 ansatte.
Denne delen av kommunen er ikke dekket av Gjøvikbanen.

I den midtre del av kommunen ligger tettstedet Rotnes (5 030 innbyggere) som er administrasjonssenter med en stasjon som har fått navnet Nittedal stasjon. I den nordre del, som også kalles Hakadal, ligger tettstedene Åneby (1 354 innbyggere), Grønvoll (1 519 innbyggere) og Løstad (Løvstad) (1 572 innbyggere). Jordbruket er fortsatt viktig, og 43 av Nittedals 186 kvadratkilometer er landbruksområde og 129 er innenfor markagrensen.
Ca 75 % av befolkningen bor i den sydlige halvdelen av kommunen.

Geografi
Nittedal er et dalføre fra Nordmarka i nord til Skedsmo i sør. Nitelva renner gjennom dalen. Varingskollen er den mest kjente toppen på 546 m.o.h og huser bygdas skisenter. Høyeste punkt er Blekketjernshøgda på 613 m.o.h.

Geologi
Nittedal tilhører Oslofeltet. Spesielt kjent er Nittedalskalderaen som er restene etter vulkansk aktivitet i slutten av permtiden.
I tidligpermtiden sprakk jordskorpa opp og lava strømmet ut over området. Krokskogen-Kolsås-Nittedal lavaprovins ble dannet i riftstadie seks. Dette utgjorde slutten på riftstadiet som startet i sør og endte lengst mot nord. Den innledende riftingen kulminerte med strømmer av rombeporfyrlava som dekket to tredjedeler av Oslofeltet.

Samferdsel
Gjøvikbanen har hatt stor innflytelse på Nittedal, og har flere stoppesteder her, bl.a. Nittedal stasjon og på Åneby, Varingskollen og Hakadal. Folk som reiser til/fra Nittedal er blant dem som bruker Gjøvikbanen mest.
I tillegg går Riksvei 4 som er hovedåre mellom Oslo og Gjøvik rett gjennom kommunen.

 

 
Kontakt oss - HitTilOss.no 2010 © Beskyttet av lov om opphavsrett - Design og utvikling: Helgøy Design
Siste fra eiendomsmarkedet