Gå til tilbudsoversikt
Tips og råd for kjøp og salg av bolig

Finansiering

Det kan være lurt å planlegge finansieringen tidlig i boligjakten. Selgeren foretrekker ofte kjøpere som har finansieringen klar. Dessuten kan det være nyttig for din egen del å få en oversikt over din økonomi og hvor mye du kan tåle, eller er villig til å låne. Som regel utgjør lånet en betydelig del av kjøpesummen, og det er derfor viktig å finne frem til en rimelig lånetype og den nedbetalingsmåten som passer deg best. Ofte er det ikke barndomsbanken din som har det beste tilbudet! Ta kontakt med flere mulige lånegivere før du bestemmer deg.

Se etter feil og mangler

Når du har overtatt boligen, skal du så snart som mulig undersøke den nøye og straks melde fra hvis du finner feil eller mangler du ikke kjente til før kjøpet. Ved boligkjøp har du i utgangspunktet 5 års reklamasjonsrett, men du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdager, eller burde ha oppdaget feilen. Jo mindre tvil er det om at feilen har oppstått før kjøpet. Dersom det er mangler ved boligen kan du etter loven kreve at disse rettes eller at du får prisavslag på boligen. I verste fall kan du kreve at kjøpet heves.

Kjøp og overtakelse

Ved kjøp av selveierboliger gjelder lov om avhending av fast eiendom. Den angir hva som kan avtales i forbindelse med kjøpet. Selv om loven ikke gjelder andelsleiligheter så følg gjerne de samme bestemmelsene. Får du tilslaget på leiligheten skal det settes opp og undertegnes en skriftlig kontrakt. Ofte foreslår megler bruk av en standardkontrakt som er i samsvar med lovens regler, men husk likevel og les kontrakten nøye. Standardkontrakt for kjøp av bolig kan du også kjøpe hos Forbrukerrådet. Det er vanlig å betale 10 prosent av kjøpesummen ved kontraktinngåelse og resten ved overtakelse.

Salgsoppgave, takst og tilstandsrapport

På visningen får du vanligvis også en salgsoppgave og en takst på eiendommen. Salgsoppgaven beskriver boligens størrelse, standard, beliggenhet osv. og opplysninger om hvilken pris og hvilket overtakelsespunkt selgeren har tenkt seg. Opplysningene i salgsoppgaven skal være korrekte. Som regel inkluderer salgsoppgaven en verditakst fra en takstmann. I taksten gis en vurdering av boligens normale omsetningsverdi (verditakst) og låneverdi (lånetakst). En takst vil ikke gi informasjon om boligen har skjulte mangler. Husk og les salgsoppgave og takst nøye, og spør eier/megler dersom det er noe du lurer på. Selgeren kjenner boligen best og kan gi deg de grundigste opplysningene. Selgeren har også plikt til å opplyse deg som kjøper om alle viktige forhold ved eiendommen som han kjenner til. Det er en mangel ved boligen hvis manglende opplysninger får betydning for kjøperen når han overtar boligen. Snakk gjerne også med takstmannen om nødvendig fremtidig vedlikehold knyttet til boligen (vann, kloakk, septik, tak, drenering, bad, grunnmur…) Er du i tvil om boligen er slik den fremstår bør du spørre etter en tilstandsrapport. Dersom en slik rapport ikke foreligger bør du vurdere å påkoste dette selv. En tilstandsrapport er basert på en mye grundigere undersøkelse av boligen enn en vanlig takst. Alle boligtekniske feil og mangler skal rapporteres. Feil og mangler som avdekkes senere og som ikke er registrert i en tilstandsrapport blir takstmannens ansvar. Det er dermed viktig å vise til en slik rapport ved en eventuell reklamasjon. Det vil være en fordel å få denne før kjøpet, dvs. før budet aksepteres. Dersom du etter visningen fortsatt er interessert i boligen så gi beskjed til eier/megler (som regel finnes det en liste på visningen som du skriver deg på) og du vil bli oppringt når det kommer inn bud på boligen.

Visning

På visningen er det viktig at du tar deg god tid og ser grundig over boligen. Ikke vær redd for å spørre eier eller megler om ting du lurer på. Det er bedre å spørre for mye enn for lite! Hvor gammelt er det elektriske anlegget? Er det registrert fukt på badet? Hvor stor er strømregningen? osv. Det kan også være nyttig å vite om forhold rundt leiligheten, som for eksempel om det er skole/barnehage i nærheten, dagligvarebutikker, hvordan er kollektivtilbudet osv.
HitTilOss.no 2010 © Beskyttet av lov om opphavsrett -- Annonseringssystem utviklet av : Techmind.no

Access denied for user 'hittirpa_tech10'@'10.25.7.10' (using password: YES)